Chleb żytnio-pszenny.

By 1/11/2016 ,


Składniki:
  • 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 16 g suchych drożdży
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • słonecznik 
Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta. 
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce. 


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)