Sernik krówkowy.

By 3/31/2016


Składniki:

Spód:
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
  • 50g  masła w temperaturze pokojowej
  • 800g gotowego sera na sernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem)
  • 160g cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 250g gotowej masy krówkowej
Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • 150 g masy krówkowej

Spód:

Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i przez chwilę zagniatamy rękoma. Następnie mieszamy mikserem, aż powstanie kruszonka.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Wsypujemy do niej kruszonkę i wyrównujemy, nie dociskamy.

Masa serowa:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Ciągle miksując, dodajemy masło, następnie mąkę i ser. Mieszamy na jednolite ciasto.
Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy masę krówkową i mieszamy.

Na spód w tortownicy na przemian dodajemy łyżką obie masy serowe. Wierzch sernika wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 1 godz. 20 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez godzinę, potem 20 minut piekłam na środkowym). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.  

Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielamy ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:

Czekoladę łamiemy i razem z masą krówkową, roztapiamy na parze. 
Polewą dekorujemy wierzch sernika.


Smacznego :)

You Might Also Like

4 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)