Murzynek.

By 11/14/2015


Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki (175 g) cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody

Margarynę, 2 łyżki wody, cukier i kakao rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu cały czas mieszając, następnie gotujemy masę jeszcze ok. 3 minuty.Odlewamy pół  szklanki masy na zrobienie polewy. Resztę przelewamy do plastikowej miski, studzimy, później dodajemy 2 łyżki wody, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko mieszamy mikserem. Następnie ubijamy sztywną pianę z białek, łączymy delikatnie z ciastem mieszając ostrożnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy ok. 50 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Gdy ciasto się upiecze i wystudzi polewamy podgrzaną polewą.

Smacznego :)

You Might Also Like

1 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)