Słodki chlebek dyniowy.
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
- 150 ml mleka
- 150 ml oleju
- 60 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 250 g puree z dyni (użyta dynia w kostce firmy Hortex)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz sól, cynamon, kardamon, goździki i gałkę. Dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Do puree z dyni dodajemy jajko, cukier, olej, rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie chlebek wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, następnie wyciągamy z keksówki i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Smacznego :)
1 komentarze
Ciasta z dyni uwielbiam. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)