Słodki chlebek dyniowy.

By 3/06/2017 ,


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 60 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250 g puree z dyni (użyta dynia w kostce firmy Hortex)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz sól, cynamon, kardamon, goździki i gałkę. Dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Do puree z dyni dodajemy jajko, cukier, olej, rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.



Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie chlebek wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, następnie wyciągamy z keksówki i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.

Smacznego :)

You Might Also Like

1 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)