Bułeczki szefa.
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 600 g mąki
- 220 ml przecieru pomidorowego
- ser w plastrach
- polędwica sopocka/salami
- oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona
Cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając je do temperatury pokojowej. Następnie przelewamy mleko do dużej miski, dolewamy wodę i wsypujemy drożdże - dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy olej, sól i mąkę przesianą przez sitko - wyrabiamy ciasto aż do momentu, w którym nie będzie nam się kleiło do rąk (można podsypać jeszcze troszkę mąką) - ciasto ma być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy małe bułeczki i układamy na wyłożonej papierem blasze, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy.
Na przygotowanych bułeczkach rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy polędwicę lub salami oraz ser. Bułeczki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut.
Z tylu składników wychodzi około 20 bułeczek.
Smacznego :)
2 komentarze
Muszą być bardzo smaczne no i sycące. Super.
OdpowiedzUsuńZrobilam sama w domu! Pyszne. Polecam do nich maselko czosnkowe :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)