Bułeczki szefa.

By 8/07/2016 ,


Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 600 g mąki
  • 220 ml przecieru pomidorowego
  • ser w plastrach
  • polędwica sopocka/salami
  • oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona
Cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając je do temperatury pokojowej. Następnie przelewamy mleko do dużej miski, dolewamy wodę i wsypujemy drożdże - dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy olej, sól i mąkę przesianą przez sitko - wyrabiamy ciasto aż do momentu, w którym nie będzie nam się kleiło do rąk (można podsypać jeszcze troszkę mąką) - ciasto ma być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy małe bułeczki i układamy na wyłożonej papierem blasze, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy.

 Na przygotowanych bułeczkach rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy polędwicę lub salami oraz ser. Bułeczki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut.
Z tylu składników wychodzi około 20 bułeczek.

Smacznego :)



You Might Also Like

1 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)