Pierś z indyka duszona z pieczarkami.
Składniki:
- 400 g piersi z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1/2 marchewki
- 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól
- mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna)
- wrzątek
- 4 łyżki śmietanki 18%
Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną
już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy pod wodą
oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy do
lodówki na 1 godzinę. W między czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki same
kapelusze, później talarki jeszcze na pół. Marchewkę tak samo jak pieczarki -
talarki i na pół. Cebulkę kroimy w kostkę. Po godzinie wyciągamy nasze piersi z
lodówki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym! oleju tylko chwilkę z każdej
strony. Na osobnej patelni w tym samym czasie smażymy marchewkę na odrobinie
oleju, po chwili dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy
trochę zmiękną solimy i posypujemy pieprzem i wyciskamy czosnek. Po chwili
dodajemy usmażone filety z indyka zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła
nam piersi. Przelewamy tłuszcz z patelni na której smażyliśmy indyka.
Doprawiamy papryką i bazylią. Dusimy przez 15 minut.Dodajemy śmietankę i gotujemy 2 minutki. Następnie wyciągamy mięsko na talerze i zagęszczamy sos wlewając go do 3 łyżeczek mąki i dokładnie mieszamy w kubku - dodajemy do sosu na patelnię i mieszamy, kiedy sos się zagęści wylewamy go na mięso i kluski.
Smacznego :)
2 komentarze
pyszności obiadek !!
OdpowiedzUsuńKocham takie domowe, proste i szybkie obiady. Bardzo smakowicie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)