Gulasz wołowy z makaronem.
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego na gulasz
- 1 cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- kostka mięsna do duszonych mięs
- papryka ostra mielona, pieprz
- 100 g masła
Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki,
Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do
garnka.
Następnie ok. 75 g masła roztapiamy na
patelni wsypujemy do niego pieprz (w zależności jak bardzo chcemy ostry gulasz
tyle go sypiemy).
Masło również wlewamy do garnka zalewamy
wszystko wodą, dodajemy liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i paprykę ostrą
mieloną. Do smaku dodajemy kostkę mięsną i gotujemy około 2 godz. do miękkości
mięsa.
Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do
szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy
uzyskać sos tyle sypiemy (uważać żeby nie zrobiły się kluski). Zawartość
szklanki wlewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając.
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)