Szarlotka inaczej.

By 10/02/2015


Składniki:
  • 1 kg jabłek lub nieco więcej (ok. 6-8 średnich sztuk) 
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 kostki zimnego masła (miałam kostkę 250 g) 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180 stopni. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)