Szarlotka inaczej.
Składniki:
- 1 kg jabłek lub nieco więcej (ok. 6-8 średnich sztuk)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki zimnego masła (miałam kostkę 250 g)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – jeśli lubimy cynamon
możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i
nastawiamy go na temperaturę 180 stopni. Teraz do dużej miski wsypujemy suche
składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3
części. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem. Na dno wsypujemy 1/3
suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie
należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka
sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część
suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i
pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z
jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na
wierzchu chrupiącą skórkę.
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)