Risotto parboiled z cieciorką.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki (125 g) ciecierzycy
- 100 g ryżu parboiled
- ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego
- sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę
podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion
dolewamy następną porcję rosołu, za którymś razem dodajemy również łyżeczkę
koncentratu i dokładnie mieszamy - czynność powtarzamy do miękkości ryżu.
Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na odrobinie oleju
rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką,
czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion
wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie
mieszamy.
Smacznego :)
11 komentarze
Wygląda przepysznie i takim musi być :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziś ta sama propozycja ale z kurczakiem :)
UsuńMusiało być pyszne. :) Od dawna chodzi za mną cieciorka. ;)
OdpowiedzUsuńI takie też było :), u mnie już trochę przepisów z cieciorką jest :) Polecam wypróbować :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńBardzo mi się podoba Twój przepis. Twoje risotto jest pysznie kolorowe i kusi, kusi... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)