Risotto parboiled z cieciorką.

By 6/28/2016 ,


Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki (125 g) ciecierzycy
  • 100 g ryżu parboiled
  • ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego
  • sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, za którymś razem dodajemy również łyżeczkę koncentratu i dokładnie mieszamy - czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy. 


Smacznego :)

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Wygląda przepysznie i takim musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być pyszne. :) Od dawna chodzi za mną cieciorka. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie też było :), u mnie już trochę przepisów z cieciorką jest :) Polecam wypróbować :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba Twój przepis. Twoje risotto jest pysznie kolorowe i kusi, kusi... :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)