Gulasz drobiowy z warzywami.

By 6/22/2016 , ,


Składniki (4-6 porcji):
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 7 pieczarek
  • fasoli czerwonej konserwowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cukinia
  • bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany
  • 250 ml wody
  • 1 duża pierś z kurczaka
 Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, cukinię przekrawamy na pół, wydrążamy środek i kroimy w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). 
Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem.


Smacznego :)

You Might Also Like

4 komentarze

  1. A gdzie w przepisie cukinia???😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię przekrawamy na pół, wydrążamy w środku i kroimy w półksiężyce :) Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)