Gulasz drobiowy z warzywami.
Składniki (4-6 porcji):
- 1 czerwona papryka
- 1 por (tylko biała część)
- 7 pieczarek
- fasoli czerwonej konserwowej
- 1 papryczka chilli
- 1 cukinia
- bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany
- 250 ml wody
- 1 duża pierś z kurczaka
Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w
którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą
kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie
(1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa:
paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, cukinię przekrawamy na pół, wydrążamy środek i kroimy w kawałki, chilli drobno
posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z
nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa
przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną,
czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie
nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go
zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści
:).
Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem.
Smacznego :)
4 komentarze
Jakie pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńA gdzie w przepisie cukinia???😉
OdpowiedzUsuńCukinię przekrawamy na pół, wydrążamy w środku i kroimy w półksiężyce :) Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)