Kopytka.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków mączystych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy
przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy już będą zimne wsypujemy do nich
obie mąki i dodajemy jajko i zagniatamy ciasto (można trochę podsypać więcej
mąki - jeśli bardzo będzie nam się kleiło do rąk). Gotowe ciasto wykładamy na
posypany mąką blat i formujemy wałeczki o grubości około 3 cm, lekko
spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z olejem i
wrzucamy kopytka - gotujemy jeszcze około 1-2 minuty po wypłynięciu kopytek.
Kopytka można podać zamiast ziemniaków do obiadu,
polane masełkiem z podsmażoną cebulką i surówką.
Smacznego :)
5 komentarze
Bardzo lubię kopytka, Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też lubię, a rzadko robię!
OdpowiedzUsuńja kopytek coś nie lubię:D ale miło popatrzeć bo ładnie na talerzu wyglądają:) obserwuję:)
OdpowiedzUsuńJest tyle rodzajów klusek, że każdy znajdzie coś dla siebie :P Dziękuję :)
UsuńZnakomicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)