Kopytka.

By 9/07/2016


Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków mączystych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy już będą zimne wsypujemy do nich obie mąki i dodajemy jajko i zagniatamy ciasto (można trochę podsypać więcej mąki - jeśli bardzo będzie nam się kleiło do rąk). Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat i formujemy wałeczki o grubości około 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z olejem i wrzucamy kopytka - gotujemy jeszcze około 1-2 minuty po wypłynięciu kopytek.

Kopytka można podać zamiast ziemniaków do obiadu, polane masełkiem z podsmażoną cebulką i surówką.


Smacznego :)

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Bardzo lubię kopytka, Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Ja też lubię, a rzadko robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja kopytek coś nie lubię:D ale miło popatrzeć bo ładnie na talerzu wyglądają:) obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tyle rodzajów klusek, że każdy znajdzie coś dla siebie :P Dziękuję :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)