Gołąbki.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
- koncentrat pomidorowy
- śmietana 18 %
Ryż gotujemy według instrukcji na
opakowaniu odejmując 2 minutki żeby ugotował się al dente. Mięso mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie
ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Z kapusty odrywamy te zielone duże liście
(nie wyrzucamy), wycinamy głąb, a następnie parzymy ją przez 5 minut w
gotującej się wodzie - wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy
delikatnie od siebie liście kapusty.
Farsz formujemy w dłoniach i układamy na
liściach, dokładnie zawijamy.
Na dnie garnka układamy pozostawione
liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą, tak aby przykryć
gołąbki, dodajemy masło. przykrywamy jednym liściem kapusty i dusimy około 1,5
godz. pod przykryciem. Od czasu do czasu, jeśli jest taka potrzeba dolewamy
wodę.
1 komentarze
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)