Polędwiczki w piwie.
Składniki
(2 os.):
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 250 ml piwa ciemnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 goździków
- sól, papryka ostra mielona
Polędwiczkę płuczemy, kroimy w plastry
(ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy
cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie
zalewamy nasze mięso piwem, dodajemy cebulę z marchewką, oraz doprawiamy
wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem (od czasu do
czasu obracamy polędwiczki). Kiedy już będzie miękkie, wyciągamy na talerze i
jeśli jest taka potrzeba zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Podajemy z
ziemniaczkami lub kluskami.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)