Rolady z mięsa mielonego - wołowego.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku
- 100 g wędzonego boczku
- 1 mała czerwona papryka
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 kostki pieczeniowej do mięs
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, , papryka wędzona mielona, papryka
słodka mielona
- bułka tarta do obtoczenia roladek
Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Najpierw
podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki
i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku,
dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej
ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii aluminiowej,
wykładamy farsz na całej szerokości/ długości i zwijamy, boki zalepiamy
formując rolady.
Rolady podsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką
wody, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego doprawiamy ulubionymi ziołami
(u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki
pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy
rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką.
Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego :)
1 komentarze
To się nazywa pyszny obiadek :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)