Pierś z kurczaka z kapustą włoską.
Składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 1 główka kapusty włoskiej
- 50 g kaparów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz biały, pieprz czarny, natka pietruszki
Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy,
lekko rozbijamy, nacieramy oliwą, doprawiamy białym pieprzem, solą oraz natką
pietruszki odstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut.
Następnie przekładamy mięso do rękawa do
pieczenia, lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do
180 stopni piekarniku.
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i
szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kapustę i dusimy 15
minut. po tym czasie doprawiamy solą czarnym pieprzem i sokiem z cytryny,
dodajemy kapary, koperek oraz natkę pietruszki, dusimy jeszcze około 10
minut.
Można podawać z ziemniakami lub ryżem, ja
jadłam samą kapustę z kurczakiem.
Smacznego :)
3 komentarze
Bardzo apetycznie Kasiu :) Zjadłabym porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńKapusta jeszcze została, kurczak niestety zjedzony :D ale na kapustę zapraszam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)