Pierś z kurczaka z kapustą włoską.

By 9/12/2017 , ,


Składniki:
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 50 g kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz biały, pieprz czarny, natka pietruszki

Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, lekko rozbijamy, nacieramy oliwą, doprawiamy białym pieprzem, solą oraz natką pietruszki odstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut.
Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kapustę i dusimy 15 minut. po tym czasie doprawiamy solą czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy kapary, koperek oraz natkę pietruszki, dusimy jeszcze około 10 minut. 
Można podawać z ziemniakami lub ryżem, ja jadłam samą kapustę z kurczakiem.


Smacznego :)


You Might Also Like

3 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)