Klopsiki wołowe w pomidorowym sosie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, oregano
- 1 puszka krojonych pomidorów
- oregano, papryka ostra mielona, sól
- 1 ząbek czosnku
Mięso dokładnie wymieszać (najlepiej
ręcznie) z pokrojoną drobno cebulą, jajkiem, posiekaną natkę pietruszki, gałką
muszkatołową, solą, pieprzem i oregano. Uformować niewielkie kulki. Obsmażyć
krótko z każdej strony.
Pomidory zmiksować i doprawić czosnkiem,
oregano, papryką oraz solą. Zalać klopsiki i dusić pod przykryciem
około 20
minut.
Podawać z ryżem, ziemniakami.
Smacznego :)
1 komentarze
Wyglądają świetnie i jestem pewna, że smakują obłędnie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)