Mintaj z pastą z soczewicy.
Składniki na pastę z soczewicy:
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
- 1 łyżeczka: czosnku granulowanego, ziół
prowansalskich
- 1,5 łyżeczki: papryki ostrej mielonej
- szczypta: pieprzu cayenne, soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na mintaja:
- 1 filet z mintaja
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- papryka ostra mielona, czosnek granulowany,
szczypta soli
- mąka żytnia razowa
Soczewicę zalewamy wrzątkiem - odstawiamy
na 20 minut. Jogurt naturalny mieszamy z papryką. Mintaja kroimy na 2 kawałki
posypujemy solą i czosnkiem - obtaczamy w jogurcie, odstawiamy do lodówki.
Do soczewicy dolewamy wody (ok. 0,5
szklanki) i gotujemy do miękkości - odcedzamy i przekładamy do plastikowej
miski, wsypujemy wszystkie przyprawy oraz wlewamy oliwę. Wszystko razem
miksujemy na jednolitą masę.
W międzyczasie rybę obtaczamy w mące i
smażymy na odrobinie oliwy.
Podajemy razem.
Pozostałą pastę można podawać na kanapki,
na kolację lub śniadanie. :)
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)