Mintaj z pastą z soczewicy.

By 6/08/2015 , ,



Składniki na pastę z soczewicy:
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
  • 1 łyżeczka: czosnku granulowanego, ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki: papryki ostrej mielonej
  • szczypta: pieprzu cayenne, soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na mintaja:
  • 1 filet z mintaja
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • papryka ostra mielona, czosnek granulowany, szczypta soli
  • mąka żytnia razowa
Soczewicę zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 20 minut. Jogurt naturalny mieszamy z papryką. Mintaja kroimy na 2 kawałki posypujemy solą i czosnkiem - obtaczamy w jogurcie, odstawiamy do lodówki.
Do soczewicy dolewamy wody (ok. 0,5 szklanki) i gotujemy do miękkości - odcedzamy i przekładamy do plastikowej miski, wsypujemy wszystkie przyprawy oraz wlewamy oliwę. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
W międzyczasie rybę obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie oliwy.
Podajemy razem.

Pozostałą pastę można podawać na kanapki, na kolację lub śniadanie. :)


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)