Pierogi z mięsem.
CIASTO
Składniki:
- 500 g mąki
- szklanka wody
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
Wodę należy zagotować. Mąkę przesiać do
miski a następnie zrobić w środku dziurę, do której należy wlać wrzącą wodę.
Całość zamieszać łyżką i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu ciasta dodać
jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i
ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie
rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe
ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić
bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu.
FARSZ
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego antrykot
- 1 cebula
- pieprz, sól
Najlepiej dzień wcześniej ugotować z mięsa
rosół, wstawić mięso do lodówki i na drugi dzień można skupić się na szykowaniu
samego farszu. Mięsko mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Farsz wykładamy na wycięte z ciasta kółka
(wycinałam kubkiem) i lepimy pierogi. Gotowe pierożki wrzucamy do gotującej się
osolonej wody i gotujemy do momentu aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)