Bułeczki gryczane na maślance.
Składniki:
- ok. 350 g mąki gryczanej
- 3/4 szklanki maślanki
- 8 g drożdży instant
- 1 banan (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
Wszystkie suche składniki mieszamy w
plastikowej misce. Maślankę podgrzewamy, tak aby była letnia i przelewamy do
blendera, dorzucamy pokrojonego w kawałki banana i miksujemy. Masło
rozpuszczamy i przelewamy do maślanki i jeszcze chwilkę miksujemy. Kiedy masa w
blenderze będzie już jednolita przelewamy stopniowo do suchych składników
ugniatając ciasto. Kiedy już ugnieciemy ciasto (powinno być dość zbite)
odstawiamy na 30 minut do ciepłego miejsca. Po tym czasie formujemy bułeczki
(mi wyszło 7 małych bułeczek). Układamy na blaszce i górę smarujemy
roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30-45 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)