Udziec wołowy z sosem pieczarkowym.

By 7/12/2015 ,



Składniki na mięso:
  • 500 g udźca wołowego bez kości
  • kolendra rozdrobniona, papryka ostra mielona
  • oliwa
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 szklanki wody
Składniki na sos:
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oliwy
  • czosnek granulowany, pieprz, szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki gryczanej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka 1,5 %
Mięso kroimy na kawałki, polewamy oliwą i z każdej strony posypujemy przyprawami - wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Wykładamy do wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut.

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie zalewamy mlekiem wymieszanym z mąką przesianą przez sitko i doprawionym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. 


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)