Udziec wołowy z sosem pieczarkowym.
Składniki na mięso:
- 500 g udźca wołowego bez kości
- kolendra rozdrobniona, papryka ostra mielona
- oliwa
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 szklanki wody
Składniki na sos:
- 250 g pieczarek
- 1 łyżeczka oliwy
- czosnek granulowany, pieprz, szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki gryczanej
- 1 szklanka (250 ml) mleka 1,5 %
Mięso kroimy na kawałki, polewamy oliwą i
z każdej strony posypujemy przyprawami - wkładamy do lodówki na około 2
godziny. Wykładamy do wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia
żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i
pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie
obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub
małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie zalewamy
mlekiem wymieszanym z mąką przesianą przez sitko i doprawionym mlekiem.
Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)