Kremowe ciasto z ananasem. (bez pieczenia)
Składniki:
- 300 g herbatników
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietanki 30%
- 60 g żelatyny fix deserowej
- 565 g ananasa w puszce (w kawałkach)
- 2 łyżki cukru pudru
MASA BUDYNIOWA
- 2 budynie śmietankowe
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml
wrzątku, dodajemy 100 ml syropu z ananasa i jeszcze chwilkę miksujemy, aż
składniki się połączą.
Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z
żelatyną i miksujemy. Wrzucamy kawałki ananasa i mieszamy łyżką.
MASA BUDYNIOWA
W garnku zagotowujemy 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe
200 ml mleka mieszamy z budyniami. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i
ciągle mieszamy aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy. Miękkie masło w
temperaturze pokojowej ucieramy na gładką masę następnie dodajemy po jednej
łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy
herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę
śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
2 komentarze
Bardzo smaczne to ciasto. Uwielbiam takie na zimno, tym bardziej teraz gdy jest taki upał.
OdpowiedzUsuńKrem budyniowy, herbatniki i ten krem z ananasem po prostu bomba.
To prawda :) Na upał najlepsze ciasto na zimno razem z mrożoną kawą :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)