Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym.
Składniki:
- 400 g mielonej piersi z kurczaka
- natka pietruszki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1/2 dużej cebuli
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- 200 g śmietany 18%
Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę
pietruszki szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i
dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z
każdej strony. Następnie wrzucamy do gotującego się na małym ogniu bulionu i
gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby
zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła).
Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami.
Smacznego :)
#Ambition
4 komentarze
Uwielbiam pulpety <3 najbardziej w sosie koperkowym!
OdpowiedzUsuńTeż pyszne :) muszę kiedyś zrobić sos koperkowy :)
UsuńWyglądają mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)