Hamburger z Chili con carne.
Składniki:
CHILI CON CARNE
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy
ostrego - no ale w końcu to jest chili ;))
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka cukru
HAMBURGERY
- 400 g wołowiny mielonej
- 1/2 dużej cebuli
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżeczki musztardy z Dijon
- 2 łyżki sosu chili
- prażona cebulka
- 4 plastry sera (najlepiej cheddar)
- 4 bułki
- pieprz, szczypta suszonego imbiru
- sałata, pomidory, cebula
- ketchup, majonez, musztarda
CHILI CON CARNE
Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na
głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty
przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy –
wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy
mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni
wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do
wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu mieszamy a w razie potrzeby,
gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewamy wodą). Na końcu dodajemy fasolę oraz
oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut.
HAMBURGER
Mięso przekładamy do miski dodajemy
pokrojoną w kosteczkę połowę cebuli, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos
Worcester, dodajemy też odrobinę zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie).
Wyrabiamy mięso na gładką masę. Dodajemy prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery.
Obsmażamy na patelni z każdej strony.
Bułki smarujemy majonezem i musztardą. Na
spodzie układamy mięso i kładziemy na nim ser. Na to wykładamy ogórki
konserwowe w plasterkach. Następnie wykładamy nasze chili con carne.
Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem i musztardą.
Smacznego :)
4 komentarze
Pyszny hamburger i bardzo ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPoproszę o największego takiego hamburgera! aż mi w brzuchu burczy:) mniam:)
OdpowiedzUsuńPyszny jest! A pierwszy raz jedliśmy go w Bułgarii i o dziwo udało mi się odtworzyć smak! :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)