Hamburger z Chili con carne.

By 2/12/2017 , ,


Składniki:

CHILI CON CARNE
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g fasoli czerwonej z puszki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;))
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru
HAMBURGERY
  • 400 g wołowiny mielonej
  • 1/2  dużej cebuli
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 2 łyżki sosu chili
  • prażona cebulka
  • 4 plastry sera (najlepiej cheddar)
  • 4 bułki
  • pieprz, szczypta suszonego imbiru
  • sałata, pomidory, cebula
  • ketchup, majonez, musztarda
CHILI CON CARNE

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu mieszamy a w razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewamy wodą). Na końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut. 


HAMBURGER

Mięso przekładamy do miski dodajemy pokrojoną w kosteczkę połowę cebuli, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester, dodajemy też odrobinę zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiamy mięso na gładką masę. Dodajemy prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony.
Bułki smarujemy majonezem i musztardą. Na spodzie układamy mięso i kładziemy na nim ser. Na to wykładamy ogórki konserwowe w plasterkach. Następnie wykładamy nasze chili con carne. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem i musztardą.


Smacznego :)


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Pyszny hamburger i bardzo ciekawy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o największego takiego hamburgera! aż mi w brzuchu burczy:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny jest! A pierwszy raz jedliśmy go w Bułgarii i o dziwo udało mi się odtworzyć smak! :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)