Tort Walentynkowy - czekoladowy.

By 2/10/2017 ,

 

Składniki:

BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół)

KREM:
  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • cukier puder do smaku (2-3 łyżki)
  • odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina)

PONADTO: 
  • 280 g dżemu z owoców leśnych
  • biała polewa z Delecty
  • posypka karmelowa/ orzechy


BISZKOPT

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti).

Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10 minut i wyciągamy na kratkę do góry nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nasz biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty.


KREM

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy.

Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy słoiczek dżemu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy naszym kremem czekoladowym (zostawiamy trochę do posmarowania brzegów tortu) i przykrywamy trzecim blatem. 

Boki tortu smarujemy pozostawionym kremem.
Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na wierzchu tortu, następnie posypujemy posypką karmelową.


Smacznego :)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Pięknie wygląda i pewnie jest obłędnie smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie serduszkowy!
    I hiper czekoladowy!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)