Schab w miodowej marynacie.

By 1/22/2017 ,


Składniki:
  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • duża szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli jest taka możliwość można na całą noc. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wodą do poziomu około 5 mm, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło (żeby soki zostały w mięsie). Pozostały sos można zagęścić odrobiną mąki i mamy pyszne dopełnienie naszego obiadu. Podajemy z kluskami i surówką.


Smacznego :)

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo lubię mięso w marynacie miodowej. :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robiłam, pyszny jest :)

      Usuń
  2. Super się prezentuje, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)