Schab w miodowej marynacie.
Składniki:
- ok. 1 kg schabu bez kości
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- duża szczypta soli
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie
składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie
płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony.
Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli jest taka możliwość można na całą noc.
Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wodą do poziomu
około 5 mm, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 1
godzinę. Po upieczeniu Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło
(żeby soki zostały w mięsie). Pozostały sos można zagęścić odrobiną mąki i mamy
pyszne dopełnienie naszego obiadu. Podajemy z kluskami i surówką.
Smacznego :)
4 komentarze
Bardzo lubię mięso w marynacie miodowej. :-) Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz robiłam, pyszny jest :)
UsuńPyszny schabik! 😀
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje, bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)