Chili con carne
Dziś serwuję
na obiad Chili con carne, typowe danie kuchni tex-mex, czyli połączenia smaków teksańskich i meksykańskich. Podczas wczasów w
Bułgarii wylądowaliśmy w restauracji meksykańskiej - chili oraz fajitas (przepis na fajitas już niebawem) tak nam zasmakowało,
że postanowiłam zaserwować coś takiego również w domu. Jeśli macie zaplanowaną
kolację ze znajomymi i brak Wam pomysłu na danie, chili con carne nada się
idealnie.
Składniki:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;))
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka cukru
Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na
głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty
przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy –
wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy
mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni
wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do
wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu mieszamy a w razie potrzeby,
gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewamy wodą). Na końcu dodajemy fasolę oraz
oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z
kwaśną śmietaną i ryżem lub w tortillach.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)