Chili con carne

By 11/07/2016 ,

    Dziś serwuję na obiad Chili con carne, typowe danie kuchni tex-mex, czyli połączenia smaków teksańskich i meksykańskich. Podczas wczasów w Bułgarii wylądowaliśmy w restauracji meksykańskiej - chili oraz fajitas (przepis na fajitas już niebawem) tak nam zasmakowało, że postanowiłam zaserwować coś takiego również w domu. Jeśli macie zaplanowaną kolację ze znajomymi i brak Wam pomysłu na danie, chili con carne nada się idealnie.



Składniki:
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g fasoli czerwonej z puszki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;))
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru
Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu mieszamy a w razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewamy wodą). Na końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną i ryżem lub w tortillach.


Smacznego :)
Danie pachnące ziołami 3

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)