Tort Malakoff - bez pieczenia.

By 11/20/2016 , ,


MASA
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu
PONCZ
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml rumu
PONADTO
  • ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki konfitury malinowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy.

Składniki ponczu mieszamy.

W tortownicy o średnicy 24cm na dnie ściśle układamy biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączamy je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nakładamy konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)