Tort Malakoff - bez pieczenia.
MASA
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka rumu
PONCZ
- 100 ml soku pomarańczowego
- 50 ml rumu
PONADTO
- ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
- 3-4 łyżki konfitury malinowej
- 4 łyżki płatków migdałowych
Szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko,
kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego
się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki.
Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po
łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy sok z
cytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy.
Składniki ponczu mieszamy.
W tortownicy o średnicy 24cm na dnie ściśle układamy
biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączamy je połową ponczu. Na ciastkach i między
nimi nakładamy konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy
drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i
przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i
posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)