Muffiny z jagodami.
Za oknem jesień, ale może macie jeszcze gdzieś w
zamrażarce letnie jagody? Jeśli tak warto w szarą pogodę wrócić do smaków lata.
Idealnym sposobem na taki powrót będą muffiny z jagodami - można usiąść pod
kocem z gorącą herbatą, dobrą książką i wcinać pachnące babeczki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka octu
- 150 g jagód mrożonych/świeżych
Suche składniki mieszamy w misce (mąkę przesiewamy), w której później
będziemy miksować. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki.
Następnie przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę -
dodajemy jagody (jeśli mieliśmy mrożone powinny być w temperaturze pokojowej).
Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
2 komentarze
bardzo fajne muffinki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)