Pulpety w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 litr wody
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, papryka wędzona mielona
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
Zasmażka:
- 20 g masła i 3 łyżeczki mąki
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dorzucamy
bułkę tartą - doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy - formujemy
pulpety. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, kiedy już nam zacznie wrzeć
wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy
papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy
zasmażką.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)