Chałwowiec.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
drobnego
- 2/3 szklanki mąki
tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Krem:
- 400g chałwy waniliowej
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 250 g margaryny(w temp.
pokojowej)
BISZKOPT
Mąkę i kakao przesiewamy
i mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze
szczyptą soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały czas miksując,
następnie pojedynczo dodajemy żółtka - dalej miksując. Dodajemy mąkę oraz kakao
i dokładnie ze sobą mieszamy (drewnianą łyżką) do połączenia składników. Ciasto
przekładamy na blaszkę 25x25cm(ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia).
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie
wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie biszkopt wyciągamy do góry
nogami na kratkę tak aby odkleić papier. Pozostawiamy do wystudzenia.
KREM
500 ml mleka
gotujemy, budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego mleka. Do gotującego mleka
wlewamy naszą miksturę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do momentu
ponownego zagotowania. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę
ucieramy na biały puch, dodajemy na przemian budyń i 250g pokruszonej
chałwy.
Wystudzony
biszkopt przekrawamy na 2 części. Przekładamy połową przygotowanego kremu,
przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy drugą połową kremu. Na wierzch
sypiemy pokruszoną chałwą. Wkładamy do lodówki na całą noc, aby krem nam
stężał.
Smacznego
:)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)