Tort śmietankowy z brzoskwiniami.
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół
na pół)
MASA ŚMIETANKOWA:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 60 g żelatyny fix
- 820 g brzoskwiń z puszki
- 1/4 zalewy z brzoskwiń
PONADTO:
- dżem brzoskwiniowy/morelowy
- 250 ml śmietanki 30 %
BISZKOPT
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę
(można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania
dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki oraz kakao.
Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do
160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka
(jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti).
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości
około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10
minut i wyciągamy na kratkę do góry nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy
do całkowitego wystudzenia. Kiedy już na wystygnie przekrawamy biszkopt na 3
blaty.
MASA ŚMIETANKOWA
Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml
wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki
się połączą.
Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z
żelatyną i miksujemy. Wrzucamy połowę pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (drugą
połowę kroimy w plasterki do dekoracji) i mieszamy łyżką odstawiamy na 15 minut
do lodówki żeby nam masa trochę stężała.
Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze/ talerzu i
smarujemy go dżemem, następnie wykładamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy
drugim blatem. Na drugi blat wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim
- wkładamy do lodówki.
250 ml śmietanki ubijamy na sztywno, wyciągamy tort i
dekorujemy boki oraz górę tortu. Na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz. a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
4 komentarze
Piękny i smaczny torcik Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPrzyznam sie szczerze ze nigdy nie piekłam tortu i troche chyba wstyd. Twoj wyglada bardzo ale to bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńZawsze można nadrobić :) Dziękuję bardzo :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)