Tort śmietankowy z brzoskwiniami.

By 12/03/2016 , ,


Składniki:

BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół)
MASA ŚMIETANKOWA:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 60 g żelatyny fix
  • 820 g brzoskwiń z puszki
  • 1/4 zalewy z brzoskwiń
PONADTO:
  • dżem brzoskwiniowy/morelowy
  • 250 ml śmietanki 30 %

BISZKOPT

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti).

Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10 minut i wyciągamy na kratkę do góry nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy już na wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty.


MASA ŚMIETANKOWA

Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą.

Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z żelatyną i miksujemy. Wrzucamy połowę pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (drugą połowę kroimy w plasterki do dekoracji) i mieszamy łyżką odstawiamy na 15 minut do lodówki żeby nam masa trochę stężała.

Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze/ talerzu i smarujemy go dżemem, następnie wykładamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim - wkładamy do lodówki. 

250 ml śmietanki ubijamy na sztywno, wyciągamy tort i dekorujemy boki oraz górę tortu. Na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz. a najlepiej na całą noc.


Smacznego :) 

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Przyznam sie szczerze ze nigdy nie piekłam tortu i troche chyba wstyd. Twoj wyglada bardzo ale to bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można nadrobić :) Dziękuję bardzo :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)