Pierogi z kapustą i pieczarkami.
Składniki (około 50 szt):
FARSZ:
- 500 g pieczarek
- 300 g kapusty kiszonej
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
CIASTO:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki wody
- 1 jajko
- 10 łyżek oleju
- szczypta soli
FARSZ
Kapustę płuczemy, drobno siekamy i
wrzucamy do garnka z zielem i liściem laurowym, zalewamy szklanką wody i
gotujemy do miękkości kapusty (może być potrzeba podlewania kapusty). Pieczarki
kroimy w malutkie kawałeczki, podsmażamy na masełku - kiedy nam trochę zmiękną
solimy i pieprzymy. Smażymy jakieś 10 minut i dorzucamy do naszej kapusty. Po
ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia (ja przełożyłam na durszlak żeby odcedzić
z nadmiaru wody).
CIASTO
Wodę należy zagotować. Mąkę przesiać do
miski a następnie zrobić w środku dziurę, do której należy wlać wrzącą wodę.
Całość zamieszać łyżką i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu ciasta dodać
jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i
ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie
rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe
ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo
zamrozić bez gotowania(mrozimy poukładane na tacce jeden obok drugiego, kiedy
nam się zamrożą można zrzucić do woreczka).
Smacznego :)
2 komentarze
Narobiłaś mi ochoty na takie pierożki. Pozdrawiam Kasiu :)
OdpowiedzUsuńPyycha!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)