Pierś z indyka na kanapki.

By 12/28/2016 ,


Składniki:
  • 800 g piersi z indyka 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, wlewamy sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Następnie nacieramy dokładnie mięso z każdej strony - wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy na 24 godz. w lodówce do zamarynowania.
Po tym czasie mięso w rękawie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut, po tym czasie rozcinamy worek i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15 min. by pozostało soczyste.

Smacznego :)

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Na kanapkę - pyszności 😁mniam 😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka wędlinka to ja rozumiem : ) Zdrowa, 100% naturalna, soczysta i z apetyczną skórką. Nie wymaga wiele pracy, więc jest doskonałą alternatywą dla gotowych wyrobów szprycowanych chemią. Chudy indyk to również świetna propozycja dla osób ograniczających kalorie, które nie chcą rezygnować z wędlin. Wspaniale wygląda i pewnie tak też smakuje, do kanapek będzie idealna. Chętnie wypróbuję przepis, choć pokombinuję też z innymi przyprawami, bo lubię bardziej pikantne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a przyprawy można zmieniać co jakiś czas ja też lubię pikantne smaki, ale robiłam dla rodziny na Święta a tam już nie wszyscy za ostrzejszym przepadają :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)