Pierś z indyka na kanapki.
Składniki:
- 800 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy,
wlewamy sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Następnie
nacieramy dokładnie mięso z każdej strony - wkładamy w rękaw do pieczenia i
zostawiamy na 24 godz. w lodówce do zamarynowania.
Po tym czasie mięso w rękawie układamy w
naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50
minut, po tym czasie rozcinamy worek i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze
odpocząć ok 10-15 min. by pozostało soczyste.
Smacznego :)
5 komentarze
Na kanapkę - pyszności 😁mniam 😄
OdpowiedzUsuńTaka wędlinka to ja rozumiem : ) Zdrowa, 100% naturalna, soczysta i z apetyczną skórką. Nie wymaga wiele pracy, więc jest doskonałą alternatywą dla gotowych wyrobów szprycowanych chemią. Chudy indyk to również świetna propozycja dla osób ograniczających kalorie, które nie chcą rezygnować z wędlin. Wspaniale wygląda i pewnie tak też smakuje, do kanapek będzie idealna. Chętnie wypróbuję przepis, choć pokombinuję też z innymi przyprawami, bo lubię bardziej pikantne smaki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, a przyprawy można zmieniać co jakiś czas ja też lubię pikantne smaki, ale robiłam dla rodziny na Święta a tam już nie wszyscy za ostrzejszym przepadają :)
Usuńwspaniała wędlina:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)