Karkówka duszona w cebuli.
Składniki:
- 500 g karkówki
- 5 łyżek ketchupu pikantnego!
- sól, pieprz,
- 3 cebule
Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, każdy delikatnie
rozbijamy tłuczkiem - solimy i pieprzymy. Przekładamy do miski, dokładnie
nacieramy ketchupem i przykrytą miskę wkładamy do lodówki na 24 godziny. Cebulę
kroimy w piórka, solimy i podsmażamy chwilę na maśle (do momentu aż zmięknie).
Mięso oraz cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego - podlewamy odrobiną
wody, przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 1 godz
30 min. po tym czasie przykrycie ściągamy i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Pozostały sos można zagęścić na patelni.
Smacznego :)
3 komentarze
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) I dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)
Usuńwspaniała karkówka, uwielbiam
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)