Gulasz drobiowy z pieczarkami.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz, papryka wędzona mielona, papryka ostra mielona, natka
pietruszki, czosnek granulowany
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy
na odrobinie oleju. Pieczarki kroimy w większe kawałki i dorzucamy do naszego
kurczaka, kiedy nam już zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę oraz cebulę
pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka
i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy
papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy
około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką z mąki i
masła. Dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną.
Smacznego :)
6 komentarze
Bardzo apetyczny gulasz. Lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczny gulasz. Lubię takie obiadki zwłaszcza zimową porą :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Rozgrzewający i pyszny :)
UsuńZrobiłam i bardzo nam smakował, dodałam tylko odrobinę kminku mielonego, lubię jego aromat :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :) muszę kiedyś wypróbować wersję z kominkiem :) Pozdrawiam :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)