Tarta z jabłkami i masą krówkową.
Składniki:
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
MASA:
- 3-4 jabłka
- 500 g masy krówkowej
- 150 g orzeszków ziemnych solonych
Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat dodajemy
cukier oraz schłodzone pokrojone w kawałki masło - siekamy dokładnie nożem.
Dodajemy całe jajko i dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię - wkładamy do
lodówki na 40 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy trochę
większej od średnicy foremki do tarty (24 cm). Przekładamy do foremki,
dociskając do dna i brzegów. Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika
do 180 stopni. Ciasto w foremce dziurawimy widelcem (na bokach też) wykładamy
folią aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę. Pieczemy 15 minut, po tym
czasie wyciągamy folię z fasolą i pieczemy jeszcze około 5/10 minut do
zrumienienia środka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki
wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i układamy okrężnie na tarcie.
Masę krówkową mieszamy z orzeszkami ziemnymi (można je posiekać jeśli nie
lubimy w całości) i wykładamy delikatnie na nasze jabłka. Pieczemy 35 minut w
180 stopniach - do miękkości jabłek.
Smacznego :)
4 komentarze
Tym ciastem mnie kupiłaś :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńA jakie słodkie :D Osłodzi każdy ponury dzień :)
Usuńistna rozpusta
OdpowiedzUsuńTo na pewno :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)