Chleb pszenno-żytni.
Składniki:
- 250 g mąki żytniej razowej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 2 szklanki ciepłej wody
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 8 g drożdży suchych
- ok. 3 łyżki siemienia lnianego
Obie mąki wsypujemy do miski, razem z
cukrem, solą, drożdżami i siemieniem. Wszystko dokładnie mieszamy. Później
wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie zbite i lepiące. Odstawiamy na 40
minut do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy do foremki wysmarowanej
masłem/margaryną i posypanej mąką. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy
45-60 minut.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)