Chleb pszenno-żytni.

By 5/18/2015 ,




Składniki:
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8 g drożdży suchych
  • ok. 3 łyżki siemienia lnianego
Obie mąki wsypujemy do miski, razem z cukrem, solą, drożdżami i siemieniem. Wszystko dokładnie mieszamy. Później wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie zbite i lepiące. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i posypanej mąką. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy 45-60 minut.


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)