Chleb żytni z mąki razowej.
Składniki:
- 500 g mąki żytniej razowej
- 1 płaska łyżka soli
- ziarna słonecznika
- ok. 2 szklanki ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży
Mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą i drożdżami, można dodać słonecznika mi niestety zabrakło. Wyrabiać ciasto dolewając wody, aż będzie zbite i klejące się, odstawić na 60 minut przykrywając ściereczką. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką - odstawić na 15 minut. Słonecznik wysypać na górę, posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45-60 minut.
Wyśmienity z masełkiem.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)