Chleb żytni z mąki razowej.

By 5/04/2015 ,




Składniki:

  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 1 płaska łyżka soli
  • ziarna słonecznika
  • ok. 2 szklanki ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
Mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą i drożdżami, można dodać słonecznika mi niestety zabrakło. Wyrabiać ciasto dolewając wody, aż będzie zbite i klejące się, odstawić na 60 minut przykrywając ściereczką. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką - odstawić na 15 minut. Słonecznik wysypać na górę, posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45-60 minut.

Wyśmienity z masełkiem.
Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)