Pizza żytnia pełnoziarnista.

By 9/11/2015 ,


Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki żytnie pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 gram drożdży instant
  • 150 ml mleka
Sos pomidorowy:
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
lub
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1/2 cebuli
  • oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz, sól
Drożdże razem z cukrem wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Dosypujemy mąkę i sól - wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut żeby trochę wyrosło. Następnie rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, przekładamy na blachę i wykładamy sos.

Sos z koncentratu - Koncentrat przekładamy do miseczki doprawiamy do smaku (nie żałujemy przypraw).

Sos z pomidorów - Pomidory przekładamy do plastikowej miski, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do pomidorów, doprawiamy przyprawami i podgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda z pomidorów.

Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy takie składniki jakie akurat lubimy :) Ja dałam cebulę, polędwicę sopocką, papryczkę chilli i ser.

Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez 25 minut


Smacznego :)

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Pizza najlepsza na piątek :D Bardzo apetyczna Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)