Pizza żytnia pełnoziarnista.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki żytnie pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 8 gram drożdży instant
- 150 ml mleka
Sos pomidorowy:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- bazylia, oregano, sól, pieprz
lub
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 1/2 cebuli
- oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz,
sól
Drożdże razem z cukrem wsypujemy do
ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Dosypujemy mąkę i sól
- wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut żeby trochę wyrosło.
Następnie rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, przekładamy na blachę i
wykładamy sos.
Sos
z koncentratu -
Koncentrat przekładamy do miseczki doprawiamy do smaku (nie żałujemy przypraw).
Sos
z pomidorów -
Pomidory przekładamy do plastikowej miski, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy
do pomidorów, doprawiamy przyprawami i podgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda
z pomidorów.
Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy
takie składniki jakie akurat lubimy :) Ja dałam cebulę, polędwicę sopocką,
papryczkę chilli i ser.
Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200-220
stopni piekarniku przez 25 minut
Smacznego :)
1 komentarze
Pizza najlepsza na piątek :D Bardzo apetyczna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)