Placuszki kuskusowe.
Składniki:
- 4 łyżki kaszki kuskus
- 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
- 1/2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
Kaszkę przygotowujemy według instrukcji na
opakowaniu, kiedy napęcznieje przekładamy do miski, dodajemy jajko i resztę
składników, mieszamy. Smażymy z każdej strony na patelni wysmarowanej
oliwą(wielkość placuszka to około 8 cm średnicy). Podajemy z dżemem lub z
innymi dodatkami, które akurat lubimy lub mamy pod ręką.
Smacznego :)
3 komentarze
ale tą kasze trzeba przegotować chyba?:) aby była taką mocno lepiąca się. Zastanawiam się nawet czy nie dobrze byłoby to np też smiksować :)
OdpowiedzUsuńJa tylko zalałam wrzątkiem i odstawiłam na jakieś 10 minut aż napęczniała, kasza kuskus ma to do siebie że nie trzeba jej gotować :) Zmiksować można, ale nie wiem czy wtedy nie będą się placuszki rozpadać :)
UsuńKuskus jest wyjatkowo delikatny w smaku i te placuszki zapewne byly pyszne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)