Rolada schabowa z pieczarkami.

By 9/06/2015 ,


Składniki (ok. 6 porcji):
  • schab bez kości (ja miałam ok 1 kg)
  • 500 g pieczarek
  • tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano
  • 1,5 cebuli
  • 50 g masła
Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy solą i pieprzem - smażymy razem aż cała woda z pieczarek wyparuje. Mięso posypujemy obficie tymiankiem i mniejszą ilością czosnku wykładamy pieczarki i zwijamy ciasno roladę. Zwiniętą roladę związujemy nitką aby nam się nie rozpadło i posypujemy papryką ostrą mieloną i oregano. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc). 

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą tak około 5 mm, na patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos:
Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos.

Roladę podajemy z kluskami i ulubioną sałatką.


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)