Rolada schabowa z pieczarkami.
Składniki (ok. 6 porcji):
- schab bez kości (ja miałam ok 1 kg)
- 500 g pieczarek
- tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra
mielona, oregano
- 1,5 cebuli
- 50 g masła
Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy
rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm).
Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię i
posypujemy solą i pieprzem - smażymy razem aż cała woda z pieczarek wyparuje.
Mięso posypujemy obficie tymiankiem i mniejszą ilością czosnku wykładamy
pieczarki i zwijamy ciasno roladę. Zwiniętą roladę związujemy nitką aby nam się
nie rozpadło i posypujemy papryką ostrą mieloną i oregano. Wkładamy do lodówki
na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc).
Mięso przekładamy do naczynia
żaroodpornego i podlewamy wodą tak około 5 mm, na patelni rozpuszczamy masło i
polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200
stopni.
Po upieczeniu z pozostałości z naczynia
żaroodpornego można zrobić przepyszny sos:
Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy
przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy
mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos.
Roladę podajemy z kluskami i ulubioną
sałatką.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)