Rolada jajeczna w cieście szpinakowym.

By 3/29/2016 ,


Składniki:

CIASTO SZPINAKOWE
  • 225 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka z czubem mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
MASA JAJECZNA
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate)
  • 1 łyżka majonezu
  • sol, pieprz do smaku
  • 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki)
  • papryka konserwowa pokrojona w paski
Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. 


Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.
Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez - dokładnie mieszamy.
Masę jajeczną wykładamy na rozwinięty i wystudzony biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)