Rolada jajeczna w cieście szpinakowym.
Składniki:
CIASTO SZPINAKOWE
- 225 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka z czubem mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
MASA JAJECZNA
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate)
- 1 łyżka majonezu
- sol, pieprz do smaku
- 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki)
- papryka konserwowa pokrojona w paski
Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody,
następnie mieszamy z 4 żółtkami.
Białka ubijamy mikserem na sztywno,
doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej.
Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną
papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru,
przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.
Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem,
dodajemy przyprawy i majonez - dokładnie mieszamy.
Masę jajeczną wykładamy na rozwinięty i
wystudzony biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i
paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię
aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)