Sernik krówkowy.
Składniki:
Spód:
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 800g gotowego sera na sernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2
godziny przed pieczeniem)
- 160g cukru
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 czubata łyżka mąki
- 250g gotowej masy krówkowej
Polewa:
- 100g białej czekolady
- 150 g masy krówkowej
Spód:
Wszystkie składniki na spód przekładamy do
miski i przez chwilę zagniatamy rękoma. Następnie mieszamy mikserem, aż
powstanie kruszonka.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy
papierem do pieczenia(tylko dno). Wsypujemy do niej kruszonkę i wyrównujemy,
nie dociskamy.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę.
Ciągle miksując, dodajemy masło, następnie mąkę i ser. Mieszamy na jednolite
ciasto.
Masę dzielimy na dwie równe części. Do
jednej dodajemy masę krówkową i mieszamy.
Na spód w tortownicy na przemian dodajemy
łyżką obie masy serowe. Wierzch sernika wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego
do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 1 godz. 20 minut (piekłam na
najniższym poziomie piekarnika przez godzinę, potem 20 minut piekłam na
środkowym). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy
uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielamy
ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
Czekoladę łamiemy i razem z masą krówkową,
roztapiamy na parze.
Polewą dekorujemy wierzch sernika.
Smacznego :)
4 komentarze
to zdecydowanie moje smaki, sernik wygląda przepysznie! :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje, dziękuję :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńKocham :)
OdpowiedzUsuńhttp://monikawkuchnifika.blogspot.com/
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)