Filet z kurczaka owinięty plastrami parzonego boczku.

By 3/02/2015 ,



Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plastry boczku parzonego
  • zioła prowansalskie
  • szczypta soli
  • oliwa

Filety z kurczaka myjemy, owijamy boczkiem układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Tak ułożone mięso solimy, posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, pokrapiamy oliwą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa).

Podajemy z sałatką z ogórka i pomidora oraz ziemniaczkami*:

Składniki:

  • ogórek zielony
  • 2 średnie pomidory
  • jogurt naturalny 150 ml
  • szczypta pieprzu, soli, czosnku granulowanego
  • kilka ziemniaków 
  • szczypta bazylii
  • oliwa
Pomidory i ogórka kroimy w małe kostki, mieszamy z przyprawami oraz jogurtem naturalnym. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote.

Smacznego :)


*można podawać również bez ziemniaczków, jeśli chcemy bardziej dietetycznie.


You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)