Filet z kurczaka owinięty plastrami parzonego boczku.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 4 plastry boczku parzonego
- zioła prowansalskie
- szczypta soli
- oliwa
Filety z kurczaka myjemy, owijamy boczkiem układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Tak ułożone mięso solimy, posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, pokrapiamy oliwą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa).
Podajemy z sałatką z ogórka i pomidora oraz ziemniaczkami*:
Składniki:
- ogórek zielony
- 2 średnie pomidory
- jogurt naturalny 150 ml
- szczypta pieprzu, soli, czosnku granulowanego
- kilka ziemniaków
- szczypta bazylii
- oliwa
Pomidory i ogórka kroimy w małe kostki, mieszamy z przyprawami oraz jogurtem naturalnym. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote.
Smacznego :)
*można podawać również bez ziemniaczków, jeśli chcemy bardziej dietetycznie.
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)