Zupa z ciecierzycy na ostro.

By 3/02/2015 ,



Składniki:

1 papryczka chili

1 mała cebula

1 pomidor

2 skrzydełka kurczaka

 Papryka ostra mielona (według uznania)

ser żółty do dekoracji

200g ciecierzycy


Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, potem gotujemy aż zmięknie 

(można odrobinę posolić). Ze skrzydełek kurczaka gotujemy rosół ok. 

1,5 litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę w półksiężyce, 

pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku.


Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem z 

warzywami z patelni do blendera, zalewamy ciepłym rosołkiem, 

przyprawiamy mieloną papryką(według uznania - jeśli lubimy ostre 

sypiemy więcej, jeśli nie - tylko odrobinę do smaku) i blendujemy do 

porządanej konsystencji (powinno być gęste).


Wylewamy na talerz dekorujemy serem i zajadamy się ze smakiem. :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)