Zupa z ciecierzycy na ostro.
Składniki:
1 papryczka chili
1 mała cebula
1 pomidor
2 skrzydełka kurczaka
Papryka ostra mielona (według uznania)
ser żółty do dekoracji
200g ciecierzycy
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, potem gotujemy aż zmięknie
(można odrobinę posolić). Ze skrzydełek kurczaka gotujemy rosół ok.
1,5 litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę w półksiężyce,
pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku.
Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem z
warzywami z patelni do blendera, zalewamy ciepłym rosołkiem,
przyprawiamy mieloną papryką(według uznania - jeśli lubimy ostre
sypiemy więcej, jeśli nie - tylko odrobinę do smaku) i blendujemy do
porządanej konsystencji (powinno być gęste).
Wylewamy na talerz dekorujemy serem i zajadamy się ze smakiem. :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)