Placki po węgiersku bez papryki.
Składniki:
- § 250 g mięsa wołowego na gulasz
- § 500 ml przegotowanej wody
- § 1 kostka do dań mięsnych
- § papryka ostra mielona, pieprz
- § 5 ziarenek ziela angielskiego
- § 2 liście laurowe
- § 1 cebula
GULASZ
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso
płuczemy, kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i również smażymy na
maśle. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i doprawiamy do smaku. Kiedy już nam
się zagotuje dodajemy kostkę mięsną i gotujemy (od czasu do czasu mieszając) do
miękkości mięsa.
PLACKI
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody - mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawiamy (można dodać 2 jajko jeśli masa będzie zbyt mało zbita ze sobą). Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe aby tłuszcz troszkę odsączyć.
Smacznego :)
2 komentarze
Szkoda, że przepis na kostce. Szkoda, że brak proporcji przy plackach między ziemniakami a mąką.
OdpowiedzUsuńWiem, że kostka to nic nadzwyczajnego do przepisu, ale dla wielu ludzi się przydaje. :) A co do placków to miałeś/miałaś rację już poprawione. Pozdrawiam.
UsuńA na następny raz proszę się przedstawić ja nie udostępniam anonimowo i chciałabym wiedzieć z kim rozmawiam :)
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)