Śledzie na ostro (po cygańsku).

By 4/01/2016 ,


Składniki:
  • 1/2 kg filetów śledziowych solonych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 duża cebula
  • 1 por (tylko biała część) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek ketchupu, gęstego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz, papryka ostra mielona 
Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski.
W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku.Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone. 

Smacznego :)

You Might Also Like

3 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)