Śledzie na ostro (po cygańsku).
Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych solonych
- 5 ogórków konserwowych
- 1 duża cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek ketchupu, gęstego
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz, papryka ostra mielona
Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie
dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w
kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski.
W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki i
stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas
mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek
przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku.Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone.
Smacznego :)
3 komentarze
Takich jeszcze nie robiłam, ale już widzę, ze by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńPyyyyyyszne :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)