Bigos z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 kiełbasy podwawelskie
- 400 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 liści laurowych
- 3 suszone śliwki
- przyprawa do bigosu, sól, pieprz
- 2 cebule
- 220 g przecieru pomidorowego
Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać
wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście
laurowe oraz śliwki - gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz
kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie
oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już
będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy
przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu
jeszcze około 30 minut.
Bigos można przechowywać w słoikach około 2 tygodnie.
Smacznego :)
3 komentarze
Dwa Tygodnie ??? - chyba na parapecie w kuchni.....
OdpowiedzUsuńNie, w lodówce.
UsuńKapusta która dziś jest dostępna w marketach jest bardzo kwaśna, czuć ją czasem octem :-( Przepłukanie zimną wodą najczęściej nic nie daje i bigos wychodzi okropnie kwaśny!!!
OdpowiedzUsuńNajlepiej jest przepłukać kapustę, odcisnąć, wstawić w garnku zalanym wodą i poczekać aż się zagotuje. Posmakować i jeśli jest za kwaśna odlać całą wodę, dolać zimnej i ponownie wstawić... czasem robię tak 2-3 razy nim okaże się, że wywar jest lekko kwaskowaty.
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)