Bigos z kiszonej kapusty.

By 7/21/2016 , ,


Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 kiełbasy podwawelskie
  • 400 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 liści laurowych
  • 3 suszone śliwki
  • przyprawa do bigosu, sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 220 g przecieru pomidorowego
Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki - gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut.
Bigos można przechowywać w słoikach około 2 tygodnie.


Smacznego :)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Dwa Tygodnie ??? - chyba na parapecie w kuchni.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta która dziś jest dostępna w marketach jest bardzo kwaśna, czuć ją czasem octem :-( Przepłukanie zimną wodą najczęściej nic nie daje i bigos wychodzi okropnie kwaśny!!!

    Najlepiej jest przepłukać kapustę, odcisnąć, wstawić w garnku zalanym wodą i poczekać aż się zagotuje. Posmakować i jeśli jest za kwaśna odlać całą wodę, dolać zimnej i ponownie wstawić... czasem robię tak 2-3 razy nim okaże się, że wywar jest lekko kwaskowaty.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)