Rolada jagodowa.

By 7/01/2016 ,


Składniki:

CIASTO
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
MASA JAGODOWA
  • 150 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml śmietanki 30% do deserów
  • 60 g żelatyny fix do deserów
  • 100 ml gorącej wody
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 5 łyżek cukru. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Pieczemy 12 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Gotowy biszkopt przekładamy na lnianą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i zwijamy. Pozostawiamy zwinięty do ostygnięcia.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem. Około 100 g jagód miksujemy z cukrem. Do zmiksowanych jagód przelewamy przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wlewamy jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawiamy do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).

Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim tężejący krem jagodowy, i posypujemy pozostałymi owocami. Zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia.

Smacznego :)

You Might Also Like

15 komentarze

  1. Ta żelatyna ma być ostudzona jak przelewamy do jagód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak przestudzona, nie musi być zimna, byleby nie była gorąca. Dziękuję za pytanie i już poprawiam przepis :)

      Usuń
    2. a ja dziękuję za odpowiedź :) postaram się jak najszybciej wypróbować przepis :D tylko boję się o pękający biszkopt przy zwijaniu :/

      Usuń
    3. Też się martwiłam, ale nie pękł w ani jednym miejscu :). Najlepiej zwijać powoli i nie musi być ciasno zwinięty - myślę że wtedy będzie wszystko w porządku :)

      Usuń
  2. U mnie nie ma jagód, nawet w sprzedaży rzadko się pojawiają.
    Ale rolada musi być smakowita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w moich rejonach nie mówi się jagody a borówki ;)

      Usuń
    2. U mnie są i jagody i borówki, ale smakują prawie tak samo. :) Różnią się troszeczkę wyglądem :) ale myślę że do kremu jagodowego można użyć również borówek :)

      Usuń
    3. U mnie jagody to są te z lasu a borówki amerykańskie to je hodowane na działkach, polach uprawnych. Więc to co innego w moim regionie :)

      Usuń
    4. Dokładnie :) U mnie jest tak samo, co prawda jagód w lesie nie widziałam, ale na szczęście można kupić na bazarku :)

      Usuń
  3. Rolada wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna i równiutka roladka. A jaka musi być pyszna :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna rolada i jagody, po prostu pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wprost bajecznie, obserwuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)